おやきとそば、その他4つの郷土食をレシピとあわせて紹介します。
レシピ Recipe
旧暦の2月15日、お釈迦様の命日である涅槃会に、米粉を練って固め、色を付け模様を作りお供えします。ごま、豆、くるみなどを入れて作るものもあり、素朴な味わいが楽しめます。
We make Ya-shou-ma rice cakes for the anniversary of the death of Buddha called "Ne-han-e", which is on February 15 on the old calendar, by kneading rice powder with water, coloring and making shapes in order to make it into an offering to Buddha. We can enjoy it by adding sesame seeds, soybeans, walnuts and so on as well as eating it as it is.
材料 Ingredients
◯上新粉(うるち米の粉) Joshin-ko rice powder…1㎏
◯白玉粉(もち米の粉) Shiratama-ko glutinous rice powder…60g
◯砂糖 Sugar…1カップ/1c ◯塩 Salt …大さじ½/1/2 tbsp
◯熱湯 Boiled water…3と½カップ/3.5 c
[具材 Seasonings]
◯ゴマ Sesame…17g ◯豆 Soybean…70g
◯青のり Green laver…適量 Decorative amount
◯しそまたは梅漬 Beefsteak plant or Japanese pickled plum…60g
作り方 How to make
1. 上新粉、砂糖、塩をよく混ぜ、ふるっておく。