おやきとそば、その他4つの郷土食をレシピとあわせて紹介します。
レシピ Recipe
水田地のない(あるいは少ない)土地では米は貴重であったため、飯米を水で洗い小麦粉を足して焼いたこねつけが作られました。釜に残った米粒を水に漬け、ざるに戻し干し米にし食すことも生活の知恵のひとつでした。
In areas without rice fields (or few), rice was like gold, so Ko-netsuke rice buns were made. It's basically left-over rice with additional wheat flour that is pan-fried. Left-over rice was also washed with water and dried on a bamboo woven plate to eat later on.
材料 (4人分) Ingredients (Serves 4)
◯ご飯 Steamed rice…200g(茶碗一杯)
◯小麦粉 Wheat flour…200g
◯ぬるま湯 Water with human temperature…50 ml
◯みそ Soybean paste…50g
◯砂糖 Sugar…50g
◯ゴマ油 Sesame oil …少々 A few drips
作り方 How to make
1. ご飯と小麦粉を少量のぬるま湯でまとめ、よくこねる。